DANSEMUSIK FESTMUSIK OG MUSIK TIL FEST

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Side 5
Side 6
Side 7
Side 8


>> Link til festmusikere <<

Priser på festmusik          Se repertoire          Hør demomusik         Kontakt til band

DANSEMUSIK FESTMUSIK OG MUSIK TIL FEST OG DANS
En historisk belysning af J. E. Nedag om festmusikkens og dansemusikkens udvikling

Melodien i musikken
Senere har det primitive menneske opdaget sammenhængen mellem tonehøjde og størrelse/facon på instrumenterne. De første primitive melodiinstrumenter blev udviklet, og var en form for xylofon, hvor træstavene var afstemt i toneleje efter hinanden. Skalaen har i begyndelsen været forskellig fra instrument til instrument, men efterhånden har stammen sikker afstemt instrumenterne i deres stammeskala. Senere har skalaerne vandret på tværs af stammesamfundene, og en fælles skala har udviklet sig i hele verdensdele.

Musik med pust og blæst
På samme måde er opdagelsen omkring frembringelse af toner ved at puste over et hult rør udviklet. Fra Sydamerika kendes de første panfløjter helt tilbage 10.000 f.kr. Her er instrumentet lavet af flere hule rør i forskellig tykkelse og længde, der er sat sammen, så man kan spille en slags melodi, men naturligvis ikke i vores vestlige 12 – toners skala. Først langt senere er fløjten med lydhuller, fingergreb og variabel tonehøjde udviklet.
Egentlige blæseinstrumenter er kendt langt tilbage f.kr. Først og fremmest har dyrehorn været anvendt til at frembringe toner med sammenpressede læber. Der har naturligvis kunnet frembringes forskellige toner alt efter horntragtens længde. Først i vor tidsregning har de tekniske fremskridt at lave horn med ventiler der kan ændre længden på hornet, og dermed ændre svingningsfrekvensen og dermed tonehøjden.

Strengeinstrumenter i musikken
Endnu senere i udviklingen ligger udviklingen af strengeinstrumenter. De første der kendes er dateret tilbage til 1000 år f.kr. Igen er det en udhulet kalabas der har virket som klangbund. En gren er monteret som en slags bue, for at stramme en dyresene op. Der findes instrumenter med kun én streng monteret, og intet tyder på at man har brugt grenen som gribebræt for at ændre tonehøjden. Der har nok først og fremmest været tale om et rytmeinstrument udformet som en bas, men brug som en slags stortromme i festmusikken. Senere udvikledes instrumenter med flere strenge og med gribebræt hvor tonehøjden kunne ændres.

Læs på sitet om

Musikkens udvikling

Festmusik

Dansemusik

Dansens udvikling

Danse stilarter

© J. E. Nedag