DANSEMUSIK FESTMUSIK OG MUSIK TIL FEST

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Side 5
Side 6
Side 7
Side 8

 


>> Link til festmusikere <<

Priser på festmusik          Se repertoire          Hør demomusik         Kontakt til band

DANSEMUSIK FESTMUSIK OG MUSIK TIL FEST OG DANS
En historisk belysning af J. E. Nedag om festmusikkens og dansemusikkens udvikling

Tango
Tango stammer fra Argentina hvor den opstod i 1800-tallet. I løbet af 1900-tallet udbredes dansen og vinder accept også uden for Sydamerika.
Tango danses i 2/4 , eller 4/8 – dels takt og har gennem tiden udviklet sig i forskellige stilarter. Den europæiske tango udviklede sig med forbillede i den Argentinske i begyndelsen af 1900 – tallet, men blev efterhånden i en retning hvor iprovisationen gled i baggrunden. Den argentinske tango er i høj grad en
improviseret dans, hvor det grundlæggende trin er almindelig gang med hyppige temposkift, medens den europæiske tango er præget af konkurrenceelementet og sætter stillisme og præsentation i højsædet. Den argentinske tango er mere præget af det sociale element som lægger vægten på føring, variation og flydende dans. Det viser sig bl.a. i forskellen på dansefatning hvor den argentinske minder om en omfavnelse mens den europæiske føres inden for en ramme med noget større afstand mellem de dansende.
I konkurrencesammenhæng er tempoet normeret til 33 takter pr. minut

Vals
Valsen antages af mange som opstået i Sydtyskland, Frankrig med udgangspunkt i danse som f.eks. Landler og Volta. Vals optræder for første gang i 1800-tallet i Østrig og Tyskland. Den drejende dans vakte opsigt og bredte sig ret hurtigt til resten af Europa. Dansen blev standardiseret i 1920’erne og der grundlagdes hurtigt to retninger, nemlig den engelske og den østriske.
Den
Engelsk vals danses i et tempo omkring 30 takter i minuttet. Grundfigurerne er baseret på drejninger og på diagonale mønstre, og der er talrige variationer.
Wienervals danses i et tempo omkring 60 takter i minuttet. Den er således noget hurtigere end den engelske vals og den er nærmere på den oprindelige valse-stil. Dansen baserer sig næsten udelukkende på højre- og venstredrejninger.
Folkelig vals, som i Danmark danses traditionelt i et tempo mellem de to førnævnte. Vals har været almindelig brugt til folkelige baller i både by og på land siden slutningen af 1800-tallet.
Af de ældre traditioner kendes bl.a.
tyrolervals med fire takters fordans inden omdansning, og der danses rundt enten med en fuld omdrejning pr. to takter eller med forskellige mellemtrin, så man ikke bliver for rundtosset. Der danses enten ret eller avet om. Ligeledes indgår valsetrin i kredsdanse som for eksempel Familievals. I folkedans indgår valsetrin også i adskillige arrangementer som for eksempel i Jødetur fra Mors og Familievals.
Vals danses i ¾ -takt
 

Læs på sitet om

Musikkens udvikling

Festmusik

Dansemusik

Dansens udvikling

Danse stilarter

 

 

© J. E. Nedag