DANSEMUSIK FESTMUSIK OG MUSIK TIL FEST

Side 1
Side 2
Side 3
Side 4

Side 5
Side 6
Side 7
Side 8


>> Link til festmusikere <<

Priser på festmusik          Se repertoire          Hør demomusik         Kontakt til band

DANSEMUSIK FESTMUSIK OG MUSIK TIL FEST OG DANS
En historisk belysning af J. E. Nedag om festmusikkens og dansemusikkens udvikling

Dans til musik
Pardans til musik kendes tilbage fra 1800-tallets Europa. Den første stilart var vals, og det nye fænomen vakte stor forargelse blandt borgerskabet. I begyndelsen af 1900 – tallet blev pardans dog almindelig udbredt, og der kom efterhånden flere danse til. De første var foxtrot og tangoen far Sydamerika. Siden kom swingmusikken og gav næring til charlston og quikstep. Senere kom flere Latinamerikanske danse til, som f.eks. samba og mambo. I 40’erne var det boogie-woogie, jitterbug og jive, der i 50’erne lagde grunden for rock’n’roll og twist. I 60’erne kom beatmusikken og dansemoden blev mere individualiseret. Denne stil fortsatte i disco go funk perioden, helt op til nutidens streetdance, hvor der kan danses uafhængig af sin partner og endog helt uden partner.

Standardisering af dansene begyndte i England, hvor danseskoler efterhånden fik sin udbredelse op gennem 1900-tallet. Mange af pardansene er i dag en udbredt konkurrencesport, hvor professionelle dansere dyster om dommerenes points for at vinde store pensepræmier.

Efterfølgende finder du en oversigt over forskellige danseformer og stilarter.

Foxtrot
Foxtrot danses i 4/4 -  takt, og har sin oprindelse i Amerika i begyndelsen af 1900-tallet. Dansen har sit navn fra skuespilleren Henry Fox, der udviklede den til kolleger til brug på scenen. I USA er foxtrot også betegnelsen for en bestemt trav hos heste.

Dansen opstod blandt den sorte befolkning i New York, og bredte sig hurtigt til den hvide befolkning overalt i den vestlige verden.

Standardiseringen af dansen begyndte i 1920’erne, og tempoet var på dette tidspunkt noget højere end det oprindelige. Charlston-moden greb om sig i 20’erne og for en tid gled foxtrot i baggrunden, men foxtrotten lod sig inspirere af den nye mode, og heraf opstod en ny danseform, der i dag kendes som quickstep. Den gamle oprindelige foxtrot udviklede sig sideløbende med den nye, og fik efterhånden navnet slow foxtrot, eller slowfox, der i dag er en standardiseret sportsdans der spilles i et tempo med 120 taktslag i minuttet.

Læs på sitet om

Musikkens udvikling

Festmusik

Dansemusik

Dansens udvikling

Danse stilarter

© J. E. Nedag